Organik büyüyerek ilk 10'a gireceğiz

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ile yeni ürünlerde sağladıkları ivmeyi ve katılım bankalarının geleceğini koştunuk

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Organik büyüyerek ilk 10'a gireceğiz
Kuveyt Türk, 2011'de aktif büyüklükte yüzde 50'lik bir artış yakaladı. Sektörde 15'inci sıraya yerleşti. Bu yükselişin ardında, bankanın sektöre kazandırdığı yeni ürünler var. Türkiye'de ilk defa altın hesaplarına kâr payı veren banka, sukuk ihracını da gerçekleştirdi. Kuveyt Türk Genel Müdürü UFUK UYAN, "Sukuku bünyelerinde varlık olan gayrimenkule sahip şirketler deneyebilir. Bu konuda şirketlere aracılık yapmayı planlıyoruz. Talepler de mevcut" diyor. Bankanın uzun vadeli hedeflerinde ise ilk 10 banka arasına girmek var. Uyan, bunu da organik büyüme ile gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söylüyor.atılım bankaları son 5 yıldır istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Bankacılık sektöründen aldıkları pay, 2006 yılında yüzde 2,7 iken 2011 Eylül'ünde yüzde 4,4'e ulaştı. Bu bankalar içinde Kuveyt Türk de güçlü büyüme trendiyle dikkat çekiyor. Banka, geçtiğimiz yıl aktif büyüklüğünü yüzde 50 artırmayı başardı. Böylece banka, aktif büyüklük anlamında da 15'inci sıraya yükseldi. Bu büyümede bankanın altın ve faizsiz bono sukuk alanında Türk finans piyasasına kattığı yeni ürünlerin payı büyük. Altın bankacılığında uzmanlaştıklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, "Türkiye'de ilk defa 'Altına Altın Katılım Hesabı'nı sunduk. Altın hesaplarında müşteri sayısı 100 binlere yaklaştı. Geçen yıl hem altın katılım hesapları hem altın cari hesaplarda ciddi artış yaşadık" diyor. Uyan, 2012'de emtia piyasalarına yönelik, aynı Gold Plus altın borsa yatırım fonu mantığında, gümüş borsa yatırım fonu çıkaracaklarını da belirtiyor. Bu yıl yüzde 25 büyüme hedefi koyan bankanın sukuk konusunda da yeni çalışmaları olacak. Uyan, bu çalışmaları şöyle açıklıyor: "Sukuku bünyelerinde varlık olan gayrimenkule sahip şirketler deneyebilir. Kuveyt Türk olarak bu konuda da şirketlere aracılık yapmayı planlıyoruz. Talepler de mevcut..." Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ile yeni ürünlerde sağladıkları ivmeyi ve katılım bankalarının geleceğini koştunuk:

Capital: 2011 yılında iyi bir performans sergilediniz. Bu büyümeyi nasıl yakaladınız?
- 2011 yılı itibarıyla aktif büyüklükte 15'inci sıraya yükseldik. Geçtiğimiz yıl, iki önemli atılım yaptık. 3-4 yıldır öncelikli olarak geliştirdiğimiz altın bankacılığında, özellikle tasarruf sahiplerinin dünyadaki global endişelerle altına yönelmesi sebebiyle altın cinsi fonlarımızda ciddi bir artış oldu. Türkiye'de ilk defa "Altına Altın Katılım Hesabı"nı sunduk. Altın hesaplarında müşteri sayısı 100 binlere yaklaştı. Hem altın katılım hesapları hem altın cari hesaplarda ciddi artış yaşadık. Türk bankacılık sektöründe 2011'de yaklaşık 14 milyar TL'lik altın fonuna ulaşıldı. Merkez Bankası'nın kararıyla bankaların altın hesaplarının zorunlu karşılıklara tabi tutulması da bu anlamda çok olumlu oldu. 2011'deki sukuk ihracımız da büyümeyi getirdi. Ocak 2011 itibarıyla kira sertifikası tebliği yürürlüğe girdi ve nisanda da vergisel boyutu tamamlandı. Ardından Kira Sertifikası Tebliği kapsamında ilk sukuk ihracını gerçekleştirdik. Geçen yıl 350 milyon dolar, 5 yıl vadeli ilk sukuk ihracı yaptık. Hem sermaye piyasalarının derinleşmesi hem bu piyasaların Körfez kaynaklarına ulaşması açısından önemli bir adımdı. Şu an Londra Borsası'nda işlem görüyor. İMKB'ye de ikincil listeleme olarak çalışıyoruz. Böylece Türkiye'deki yatırımcı da ikinci elinden istifade edecek.~

Capital: Altın bankacılığında bugün sektördeki konumunuz nasıl?
- Bankacılık sektöründe katılım bankacılığı alanı, altın fonlarının yüzde 25'ini elinde tutuyor. Bu payın yüzde 14-15'i de Kuveyt Türk'e ait. Altın konusunda ciddi bir entegrasyon sağladık. Her türlü bireysel, kurumsal nihai yatırımcının ihtiyaç duyacağı ürünleri geliştirdik. Bu ürünler için ihtiyaç duyulacak altın teminine yönelik organizasyonu da gerçekleştirdik. Dünyanın her yerinden, rafine etmek üzere karşılıklı altın işlemi yapabiliyoruz. İstanbul Altın Borsası'nın en çok işlem yapan ilk üç bankasından biriyiz. Kurumsal yatırımcıya yönelik olarak da Gold Plus dediğimiz borsa altın yatırım fonunu çıkardık. Şu anda ilk ihracımız 50 milyon TL'lik fon tavana doğru gidiyor. Yakında yeni bir ihraç düşünüyoruz.

Capital: Altın bankacılığı konusunda bu yıl ne gibi adımlar atacaksınız?
- Biz Kuveyt Türk ATM'lerinden altın veriyoruz. Bunun bir adım ötesinde altın kiosk'ları kuracağız. Evlendirme dairelerinin olduğu noktalarda altın kiosk'larımızdan kredi kartları veya nakitle gram olarak altın alınabilecek. Bir de altın bankacılığında bu yıl altının krediye dönüştürülmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu taraf da kâr elde etmek için çok önemli.

Capital:
Emtia fonlarında yeni bir ürün düşünüyor musunuz?
- Tabii Gold Plus'a paralel olarak şimdi gümüş konusunda da çalışmalarımızı tamamladık. Gümüş borsa yatırım fonunu da yakın gelecekte ihraç etmiş olacağız. Henüz ne kadarlık bir rakamla çıkacağımız belli değil. Gümüş borsa yatırım fonu da borsa altın yatırım fonu ile aynı yapıda, yine faizsiz ve sadece geri planda madeni temsil eden birimlerin olduğu bir fon olacak. Bu yatırım fonlarında, kazanç yatırımcı açısından emtianın gelirinin artışı, fiyatının yükselmesiyle alakalı olarak kazanılıyor.

Capital: Sukuk konusunda sektörün öncülerinden oldunuz. Sukuk'ta hedefleriniz neler?
- Bizim gerçekleştirdiğimiz sukukla bir yol açılmış oldu. Özellikle Kira Sertifikası Tebliği'nin çıkmasıyla faizsiz esasta fonlarını değerlendirmek isteyen yatırımcı için bonoya eşit alternatif bir yatırım aracı çıkmış oldu. Katılım bankaları açısından da faizsiz uzun vadeli kaynak oluşturma ve sermaye piyasalarına ulaşma imkanı doğdu. Körfez fonları ve Uzakdoğu'da bu alanda ciddi kaynak var. Bu kaynakların yatırıma dönüştürülmesi, üretim ve istihdama dönmesi açısından ülke olarak bu kaynaklara ihtiyacımız var.

"TÜRKİYE'DE EVLERDE CİDDİ BİR TASARRUF VAR

EKONOMİYE KAZANDIRILABİLİR
Sektörde pek çok banka altın bankacılığına ilgi gösteriyor. Büyük bankalar da altın fonları çıkardı. Burada bizim farkımız, konvansiyonel bankacılıkta altına bir faiz verilmiyor. Oysa Kuveyt Türk ilk olarak vadeli hesaplara altın cinsinden kâr payı veriyor. Dolayısıyla diğer katılım bankaları da bizimkine benzer uygulamalara geçebilir. 2011'de sektörde oluşan altın fonları, altın piyasasının çok geniş olduğunu gösteriyor. Türkiye'de her bankayı büyütecek kadar yastık altı altın olabilir. Bu altının yastık altından çekilmesi ve ekonomiye kazandırılması asıl amacımız... Tabii 2011'de biraz global endişelerle altın rakamları arttı. Ama biz global hareketlenmenin dışında bu alana ciddi önem veriyoruz. Şubelerimizde hurda altınları alarak onları has altına çeviriyoruz. Böylece yastık altındaki altınları da ekonomiye katarak sahibine de gelir elde etme şansı veriyoruz.~
CİDDİ BİR KAYNAK VAR
2011 yılının başında 5 milyar TL olan altın fonu bugün 14 milyar TL'ye çıktı. Bunun bir kısmının diğer tasarruflardan altına yöneldiğini düşünsek bile büyük kısım yastık altından gelendir. Bizim tahminimiz daha ekonomiye katılmamış ciddi bir altın kaynağı var. Bunu da sisteme getirmek zor tabi. Türkiye'de hep tasarruf oranının düşüklüğü tartışılır, ama evlerdeki altın ve diğer likitlere bakarsak aslında ciddi bir tasarruf rakamı mevcut. Bankacılık sektörüne çekilmesi gereken bireylerin elinde güçlü bir kaynak var.

Capital: Sukuk konusunda Türkiye'nin potansiyeli ne kadar? Bu finansal ürüne talep nasıl?
- Bence diğer Türk katılım bankaları da benzer adımlar atacak. Katılım bankalarının yanında, bünyelerinde varlık olan gayrimenkule sahip şirketlerin de aynı yolu deneyebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca Kuveyt Türk olarak bu konuda da şirketlere aracılık yapmayı planlıyoruz. Talepler de mevcut... Türkiye'de de pek çok şirketin gayrimenkul, leasing alacağı var. Dolayısıyla daha çok sukuk gerçekleştirilebilir. Yeter ki ekonomi uygun olsun, bu ihraçlar dünyadaki ekonomik dalgalanma dönemine denk gelmesin. Zamanlama uygun olursa bu ihraçlar artar. Katılım bankaları dışında diğer bankalar da girebilir. Biz ihraca çıktığımızda diğer bankalardan "Bize de ihraç yapar mısınız" diyenler oldu ama ellerinde geri planda varlıkları, gayrimenkulleri var mı diye bakmak gerekiyor.

Capital: Bu ürünün global finans piyasasında geleceği nasıl olur?
- Dünyada 100-150 milyar dolarlık bir sukuk portföyüne ulaşıldı. İhraçlar her yıl ciddi bir şekilde devam ediyor. Baktığınızda Türkiye dışında da sukuka talep çok yüksek. Özellikle Avrupa ekonomisindeki sorunlar yüzünden Orta Doğu'ya yönelen çok banka var, bu alanda da çok ciddi bir şekilde yatırım yapmak istiyorlar.

Capital: Türk finans dünyasına başka hangi yeni ürünleri sunmaya hazırlanıyorsunuz?
- Yeni ürünler, katılım bankacılığının gelişmesi açısından hayati önem taşıyor. Biz bunun örneklerini verdik. Fakat yeni ürünleri müşteri ihtiyaçlarına uygun zaman ve uygun şartlarda geliştirmek önemli. Dünyada faizsiz bankacılıkta 3 merkez var: Kaynakların oluştuğu Orta Doğu merkezi, Londra ve ABD gibi bu kaynakları yönlendirmek üzere kurulmuş pencereler ve ürün geliştirmede öne çıkan Malezya... Malezya'da her konvansiyonel bankacılık ürününün bir faizsiz karşılığı var. Bu ürünlerden ve özellikle bizim ana ortağımız Kuwait Finance House'un ürün yelpazesinden getirebileceğimiz ürünler var. Burada grup sinerjisinden yaralanıyoruz. Türkiye'de ihtiyaçlar belirlendikçe yeni ürün gelecek. Yakın dönemde piyasaya sunmak üzere şu an çalıştığımız özel bir ürün yok.

Capital: 2011 yılında aktif büyüklüğünüz, kârlılığınız nasıl oldu?
- Henüz 2011 yılı rakamları tam olarak belirlenmedi. Ancak 2011 yılında TL cinsinden aktif büyüklükte yüzde 50 civarında bir büyüme var. 2011'i, geçen yıla göre yüzde 21 net kâr artışı ile tamamlarız diye düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl 200milyon dolar sermaye benzeri kredi getirmiştik. Böylece 2011 yılı için ve 2012 büyümemizin de fonlanması açısından gerekli hazırlığı yaptık.

Capital: 2012 yılında aktif büyüklüğünüzü ne kadar artırmayı planlıyorsunuz?
- Büyüme anlamında şubeleşmeye aynı hızla devam edeceğiz. 2011 yılındaki gibi bu yıl da 40 şube açmayı hedefliyoruz. Yurtdışında da Katar ve Erbil şubelerimizin devreye alınacağını umut ediyoruz. Aktif büyüklük, fonlar ve kredilerde yüzde 25'ler mertebesinde bir artış hedefliyoruz.~

REKABETİN YÖNÜ
2012 DE İNİŞLİ ÇIKIŞLI
2012 yılının 2011 gibi hareketli, inişli çıkışlı bir yıl olacağını öngörüyoruz. Biz planlarımızı o yönde yaptık, daha ihtiyatlı bir bütçe hazırladık. 2012'de esas rekabetin, hızlı hareketin fon üretme ve mevduat toplamada olacağını düşünüyorum. Zaten bu yılın ilk ayında, sektörde faizlerin geldiği seviye açısından rekabetin yönünün böyle olacağı hissediliyor.
KATILIMDA HIZ SÜRER
Katılım bankacılığı diğer bankaların ötesinde, daha hızlı bir büyüme gösterdi. Katılım bankalarının sektör içinden aldıkları pay bugün yüzde 5'e yaklaşıyor, bu payın artmasını bekliyoruz. Katılım bankaları, 2023'te tüm bankacılık sektöründen yüzde 15 pay almayı hedefliyor. Şubeleşme anlamında iyi bir büyüme görülüyor. Örneğin 2011 'de biz 40 şube açtık, diğer katılım bankalarında da güçlü şubeleşme oldu. 2012'de de şube açma istekleri ifade eden katılım bankaları var. 2012 de bu açıdan olumlu olacak.

Capital:
Uzun vadeli planlarınızda Kuveyt Türk'ü nasıl konumlandırıyorsunuz?
- 2018 vizyonumuzda ilk 10 banka arasında olma hedefimiz var. 2011'de ilk 15'teydik, daha da büyüyor olacağız. Organik büyüme hedefliyoruz. Ayrıca hizmet kalitesinde de ilk 5 büyük banka arasında olmayı planlıyoruz. Müşteriye verdiğimiz önem doğrultusunda çalışmayı hedef edindik. İleri çıkacağımız sektörler, bireysel alan ve KOBİ'ler olacak. Son 2-3 yıldır KOBİ bankacılığında tüm fonlama imkanlarımızı KOBİ'lere açıyoruz. Krediler içinde yüzde 60 kurumsal, yüzde 40 bireysel ve KOBİ tarafıdır. Bugün KOBİ'lerin yüzde 15 olan payını yakın zamanda yüzde 20'ye çıkarmayı planlıyoruz. Tabii gelecekte yurtdışındaki ana ortağımız ve bağlantılarımız sebebiyle uluslararası bankacılık hedefimiz de var. Şu an da Bahreyn, Dubai, Almanya'da şube ve iştiraklerle faaliyet gösteriyoruz. Yurtdışı ağımızın gelişmesinin de büyümemize katkıları artacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz