Vodafone Türkiye’deki milyonlarca çiftçinin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu amaçla Vodafone Çiftçi Kulübü programını hayata geçirdi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt, “Çoğunlukla kırsal bölgelerde yaşayan çiftçilerle etkin iletişim kurmak, onlara mobil teknolojilerin işlerine yapabileceği katkıları anlatmak ve ihtiyaçlarını ilk elden öğrenmek amacıyla il il Anadolu'yu dolaşan Vodafone Çiftçi Tırı’nı hayata geçirdik. Bu tırla bugüne kadar 170 bin km yol kat ettik ve 4 milyonu aşkın çiftçiye ulaştık” diyor. Bugün Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 27’si tarımda istihdam ediliyor. Tarım Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor ancak GSMH içerisindeki payı giderek küçülüyor. Tarımın bu anlamda Vodafone Türkiye için önemli bir odak noktası olduğunu söyleyen Vodafone Türkiye icra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt, “Ülkemizin ticari yaşantısı açısından bu kadar önemli bir bileşen oluşturmasına rağmen, çiftçilerimiz ölçek ekonomilerinden yeterince faydalanamıyor. Kârlarını artıramıyorlar; bunun bir sonucu olarak da tarım sektöründe verim giderek düşüyor” diyor. Vodafone Türkiye, 2009 yılında tarım sektörünün karşı karşıya olduğu tüm bu sorunların çözümüne ne gibi katkılar sağlayabileceğini kapsamlı bir şekilde masaya yatırdı. Sonuçta ortaya sosyal iş modeli olarak kurguladığı Vodafone Çiftçi Kulübü çıktı. Vodafone bu programla Türkiye’deki milyonlarca çiftçinin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Programın en önemli bileşenlerinden birini, çiftçileri iş süreçlerinde daha bilinçli ve donanımlı kılmak amacıyla gerçekleştirilen eğitim çalışmaları oluşturuyor. Öğüt, Vodafone Çiftçi Tırı ile çoğunlukla kırsal bölgelerde yaşayan çiftçilerle etkin şekilde iletişim kurmak, onlara mobil teknolojilerin işlerine yapabileceği katkıları anlatmak ve ihtiyaçlarını ilk elden öğrenmek amacıyla il il Anadolu'yu dolaştıklarını söylüyor. Öğüt, “Vodafone Çiftçi Tırı ile bugüne kadar 170 bin km yol kat ettik ve 4 milyonu aşkın çiftçiye ulaştık” diyor. Öğüt’ün sorularımıza verdiği diğer yanıtlar şöyle:
Vodafone tarıma yönelik ne gibi hizmetleri var?Tarıma yönelik servisleriniz ya da projeleriniz var mı? içeriğinden bahseder misiniz?
- Vodafone Türkiye olarak, ticari faaliyetlerimize olduğu kadar sosyal yatırımlarımıza da büyük önem veriyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz ülkenin sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak üzere çalışıyoruz. Mobil iletişim teknolojilerinin toplumların hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitelerini artırmak, iş süreçlerini optimize etmek gibi çok önemli avantajları bulunuyor. ~
Biz, bu fırsatları Türkiye’de daha fazla birey ve kurum için erişilebilir kılarak ülkemizi daha iyi bir geleceğe taşımak vizyonuyla faaliyet gösteriyoruz. Bunu yaparken, ülkemizin sosyal ihtiyaç haritası tüm faaliyetlerimizde bize ışık tutuyor. Ülkemizin sosyal açıdan öncelikli alanlarına odaklanarak, mobil iletişim teknolojileri konusundaki global bilgi birikimimizle bu açıkların kapanmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Tarım sizin içine kadar önemli?
- Tarım bizim için önemli bir odak noktası. Ülkemizin ticari yaşantısı açısından bu kadar önemli bir bileşen oluşturmasına rağmen, çiftçilerimiz ölçek ekonomilerinden yeterince faydalanamıyor. Kârlarını artıramıyorlar; bunun bir sonucu olarak da tarım sektöründe verim giderek düşüyor. Vodafone Türkiye olarak, 2009 yılında tarım sektörünün karşı karşıya olduğu tüm bu sorunların çözümüne ne gibi katkılar sağlayabileceğimizi kapsamlı bir şekilde masaya yatırdık. Neticede ortaya sosyal iş modeli olarak kurguladığımız Vodafone Çiftçi Kulübü çıktı.
Tarım geliri 140 milyar dolar artacak
Tarımda mobilitenin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? “DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAĞIZ”
Araştırmalar, mobil iletişim teknolojilerinin tarım sektörüne entegre edilmesi halinde, 2020 yılına kadar tarımsal gelirlerde 140 milyar dolar artış sağlanacağını ortaya koyuyor. Biz Vodafone Çiftçi Kulübü ile bu entegrasyon ve dönüşüm sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz. “ÇİFTÇİLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAĞIZ”
Çiftçilerimizin omuzlarındaki yükün çok daha ağırlaştığını görüyoruz. Tüm olumsuz koşullara rağmen toplumun ihtiyaçlarını efektif şekilde karşılayabilmeleri sürecinde iki
noktanın çok önemli olduğuna inanıyoruz: Doğru bilgiye erişim ve çağdaş tarımın gereklilikleri doğrultusunda eğitim. Türkiye’de daha fazla çiftçinin hayatını kolaylaştırmayı, onları akıllı iş yapma biçimleriyle tanıştırmayı amaçlıyoruz. BİLİNÇLİ ÜRETİME KATKI
Vodafone Çiftçi Kulübü çatısı altında sunduğumuz çözümlerle onlara mobil iletişimin en son olanaklarını sunuyoruz. Aynı zamanda eğitim çalışmalarıyla daha bilinçli şekilde üretim yapabilmelerine olanak sağlıyoruz. Çiftçiler bu eğitimlerle iş süreçlerini nasıl daha verimli kılabilecekleri, mevcut ihtiyaçları nasıl daha etkin şekilde karşılayabilecekleri gibi konulara dair farkındalık kazanıyor.
Vodafone Çiftçi Kulübü ile ne gibi hizmetler sağlıyorsunuz?
- Türkiye’deki milyonlarca çiftçinin hayatını kolaylaştırmayı hedeflediğimiz bu programın en önemli bileşenlerinden birini, eğitim çalışmaları oluşturuyor. Çoğunlukla kırsal bölgelerde yaşayan çiftçilerle etkin şekilde iletişim kurmak, onlara mobil teknolojilerin işlerine yapabileceği katkıları anlatmak amacıyla il il Anadolu'yu dolaşan Vodafone Çiftçi Tırı ile 170 bin km yol kat ettik ve şu ana dek 4 milyonu aşkın çiftçiye ulaştık. Vodafone Çiftçi Kulübü, Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirdiği eğitim çalışmaları haricinde de önemli çalışmalara imza atıyor.~
Örneğin Vodafone Çiftçi Kulübü üyeleri, 2434 Çiftçi Haber Paketi ile kendilerini ilgilendiren tüm haberleri herkesten önce öğrenebiliyorlar. Bu paket ile bulundukları şehre özel hava tahmini yorumlarıyla ürüne özel hastalık uyarılarını anında öğrenerek iş süreçlerinde verimliliği artırıyorlar. Aynı zamanda hal ve piyasa fiyatları ile tarım sektörüne özel en güncel son dakika bilgilerini de herkesten önce bilmenin ayrıcalığını yaşıyorlar. Ücretsiz Kaza Sigortası ile çiftçilere tam güvence sağlayan Vodafone Çiftçi Kulübü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürürlüğe koymuş olduğu yeni yönetmelikler, düzenlemeler, haberler ve diğer bilgilendirme mesajlarını da ücretsiz olarak çiftçilere duyuruyor.
Marka işbirlikleri gerçekleştirerek avantajlar sağlıyor musunuz?
- Gerçekleştirdiğimiz marka ortaklıklarıyla çiftçilere avantajlı fiyatlarla traktör sahibi olma imkanı da sağlıyoruz. Son olarak 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde çiftçilerimize sunduğumuz “Akıllı Çiftçi Telefonu” ile akıllı teknolojilerle çiftçilerimizin fark yaratmasını destekliyoruz. Samsung Galaxy Pocket “Akıllı Çiftçi Telefonu”nu çok avantajlı koşullarla çiftçilerimize sunuyoruz. Vodafone Çiftçi Kulübü üyeleri, “Vodafone Çiftçi Kılavuzu Uygulamasını satışa sunulan Samsung Galaxy Pocket telefonuyla ayda 5 TL’ye, Cep Çiftçi Tarifesi ile birlikte ve 2 yıl taahhütle satın alabiliyorlar. “Vodafone Çiftçi Kılavuzu Uygulaması” ile çiftçiler; hava durumu, 5 günlük zirai meteorolojik tahminler, ürün ve ürün gruplarına özel haberler, ürünlerin borsa fiyatları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın duyuru ve mevzuat değişiklikleri ile tarıma ilişkin tüm güncel bilgilere herkesten önce erişebiliyor. “Vodafone Çiftçi Kılavuzu Uygulaması”, çiftçilerin yetiştirdikleri ürün vemahsulleri aracısız bir şekilde, cepten tüm Türkiye’ye tanıtmalarına olanak sağlayan Çiftçi ilan Servisi ile de entegre çalışıyor.
Mobil iletişim teknolojileri tarım entegrasyonu
YAŞAM KALİTESİ ARTACAK
Mobil iletişim teknolojilerinin tarım sektörüne entegrasyonuyla birlikte, tarımsal gelirlerde en yüksek artışın gelişmekte olan ülkelerden sağlanacağı öngörülüyor. Bugün Afrika, Ortadoğu, Latin Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinde 3,5 milyonu aşkın mobil bağlantı bulunuyor. Dolayısıyla mobil iletişim teknolojilerinin bu bölgelerde çiftçilerin ve ailelerinin yaşam kalitelerini artıracak.
KARBON AYAK İZİ AZALACAK
Tarımsal gelirlerden elde edilecek toplam 138 milyon dolar oranındaki artışın yüzde 64 oranında Hindistan, yüzde 48 oranında Afrika, yüzde 15 oranında Ortadoğu, yüzde 8 oranında Avrupa ve yüzde 3 oranında Avustralya’dan geleceği öngörülüyor. Mobil iletişim teknolojilerinin gelişmekte olan ülkelere en çok tarımsal gelir artışı, gelişmiş ülkelere ise karbon ayak izini azaltma konusunda katkı sağlayacağı görülüyor.
KADIN ÇALIŞAN FAZLA
“Connected Agriculture” adlı rapor tarım sektöründe kadınların kritik rolüne işaret ediyor. Mobil teknolojilerin kadınların tarımsal üretimlerini daha verimli kılmak konusunda üstleneceği öncü rolü ortaya koyuyor. Rapora göre, global arenada tarım sektörü çalışanlarının yarısından fazlası kadın; bu oran bazı ülkelerde yüzde 70’lere varıyor. Ancak tarım sektörüne sağladıkları bu hayati faydaya rağmen, kadınların bilgiye ve eğitim olanaklarına erişimi erkeklere oranla çok daha kısıtlı. Bilgiyi her an her yerden erişilebilir kılan mobil iletişim teknolojilerinin, kadınların tarımsal üretimlerini daha verimli kılmak konusunda sunabileceği önemli katkılar bulunuyor.~
Vodafone Çiftçi Kulübü’ne kaç çiftçi üye? Bu kulüp tarım sektörüne ne kadar faydalı oldu?
- Tüm bunlar, çiftçilerimizin hayatını ve iş süreçlerini kolaylaştıran çözümler olmanın ötesinde, aynı zamanda Türkiye’de tarım sektörünün ülke ekonomisine istenilen düzeyde katkı sağlaması ve tarımsal rekabet gücünün artırılması yolunda da önemli adımlar. Bugün Vodafone Çiftçi Kulübü'ne üye olan 650 binden fazla çiftçinin hayatında çok önemli farklar yarattık. Mobil teknolojileri kırsal bölgelere götürdük. Çiftçilerimizin cebine soktuk. Sunduğumuz hizmetlerle iş süreçlerini çok daha verimli ve az maliyetli hale getirerek gelirlerini artırdık. Ayrıca çiftçilerimizin bütçelerine destek olmak amacıyla ekonomik mobil iletişim tarifeleri yaptık. Tamamıyla çiftçilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ucuz ve dayanıklı cep telefonu kampanyaları gerçekleştirdik. Tüm bunların bireysel bazda her bir çiftçimizin yaşantısında yarattığı dönüşüm, daha geniş ölçekte Türkiye tarım sektöründe bir dönüşüme vesile oldu. Önümüzdeki dönemde de çiftçilerimiz, tarım sektörü ve Türkiye için değer yaratmak üzere çalışmaya devam edeceğiz.
Mobil teknolojiler tarımda nasıl kullanılıyor? GSM’in tarımda kullanımıyla nasıl bir verimlilik elde ediliyor? Zaman ve enerji tasarrufu ile ilgili ne gibi sonuçlar alınıyor?
- Mobil teknolojilerin tarım sektöründe aktif şekilde kullanımının geçmişi aslında çok uzun değil. Ancak örneklerin yaygınlaşmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda tarımda yüksek bir verimlilik ve gelir artışı elde edilmesi öngörülüyor. Bundan yaklaşık 10 yıl önce hayatımıza giren hassas tarım uygulamalarını, bilgi ve iletişim teknolojilerinin tarım sektöründeki ilk etkin kullanımı olarak örnek gösterebiliriz. Bu teknolojiler ile çiftçiler bir tarlanın verimli ve verimsiz noktalarını belirleyerek, hangi noktadan ne kadar verim alabileceklerinin analizini detaylı olarak yapabilmeye başladı. Yaygınlaşmaya başladığı ilk dönemde ‘tarımdaki yeni büyük devrim’ olarak nitelenen bu yöntem sayesinde çiftçiler, gübreleme ve ilaçlama gibi işlemleri ürünün özelliklerine bağlı olarak, daha bilinçli ve sonuç odaklı bir şekilde gerçekleştirme olanağı buldular. Bu bir yandan tasarruf olanağı yaratırken, diğer yandan daha çevreci, yeşil tarım yöntemlerinin kapılarını açtı. Hassas tarım uygulamaları ile hız kazanan bu devrim, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki akıl almaz dönüşüm sayesinde, bugün geldiği noktada çiftçilere, ellerindeki kaynakları en efektif şekilde değerlendirerek en yüksek verimi elde etmelerine imkan sağlayan çok değerli araçlar sunuyor. Biz, “Vodafone Çiftçi Kulübü” çatısı altında sunduğumuz çözümlerle, bu araçları Türkiye’de daha fazla çiftçi için erişilebilir kılmayı hedefliyoruz.
Tarımda GSM kullanımına ilişkin geleceğin teknolojileri neler olacak? Vodafone ne gibi projeler üzerinde çalışıyor?
- Vodafone Grubu, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde, gelişmiş altyapısıyla bireylerin mobil iletişimin sunduğu olanaklardan eşit şekilde yararlanması hedefiyle çalışıyor. Dolayısıyla çiftçilerin de mobil iletişimin olanaklarına erişimini sağlamak, sosyal iş modelleri arasında Vodafone’un en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Dünyada mobil iletişim teknolojilerinin ve inovasyonun liderlerinden biri olarak, Vodafone’un tarım sektörüne sunabileceği pek çok olanak bulunuyor. Vodafone, bu çerçevede son olarak dünyaca ünlü danışmanlık firması Accenture ve Oxfam işbirliğiyle mobil iletişim teknolojilerinin çiftçilerin yaşamları üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla “Connected Agriculture” araştırmasını hayata geçirdi.~
Vodafone, “Connected Agriculture” araştırması kapsamında; ‘Mobil finansal servisler’, ‘Mobil bilgi platformu’, ‘Mobil ticaret’ ve ‘Tedarik zincirinde verimlilik’ olmak üzere dört başlıkta 12 farklı fırsat alanı ortaya koyuyor. Mobil bilgi platformu, mobil ödeme sistemleri, akıllı lojistik sistemleri gibi farklı kanallarla çiftçilerin iş yapma süreçlerini kolaylaştırmak ve etkinleşirmek üzere yola çıkan Vodafone, mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla tarımsal değer zincirinde yüksek verimlilik elde edilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
“Connected Agriculture Araştırması”nın sonucunda ne gibi veriler elde ettiniz?
- 549 milyon kişinin Vodafone’un sunduğu 12 fırsat alanından faydalanması halinde, 10 yıl içinde Vodafone’un faaliyet gösterdiği 26 ülkede tarımdan elde edilen gelir 138 milyon dolar oranında artacak. Karbon salımı 5 mega ton oranında, sulama sürecinde kullanılan tatlı su kaybı ise yüzde 6 oranında azalacak. Araştırmanın sunduğu fırsat alanları arasında en yoğun şekilde ‘mobil finansal servisler’ ve ‘mobil bilgi platformu’ kalemlerinin çiftçilerin gelirinin artmasına katkıda bulunması bekleniyor. Tarım sektöründeki gelir artışının yüzde 75’inin bu iki alanda kat edilecek mesafe ile sağlanacağı öngörülüyor. Vodafone Türkiye olarak aldığımız tüm aksiyonlarda olduğu gibi çiftçi segmenti özelinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda da Vodafone Grubu’nun bilgi birikimi ve deneyimi bizler için çok değerli bir altyapı oluşturuyor. Sosyal bir iş modeli olarak hayata geçirdiğimiz Vodafone Çiftçi Kulübü ile 2009 yılından bu yana ülkemizde tarım sektörünün bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu fırsatlarla gelişmesi hedefiyle çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de çiftçilerimizin iş ve yaşam kalitelerini artırmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Tarımda GSM kullanımına ilişkin dünya hangi noktada? Dünyadaki en iyi uygulamalardan örnekler verir misiniz? En çok hangi ülkede tarımda GSM’den yararlanılıyor?
- Günümüzde tek başına nüfus artışı bile tarım sektörünün hayati önemini açıklamaya yetecek bir unsur. Bunun yanında, sektörün ekonomik kalkınmanın itici gücü olarak üstlendiği kritik rol, tüm dünya ülkelerinde yarattığı geniş istihdam olanakları gibi faktörleri de bir araya getirince; global ölçekte kırsal altyapı yatırımlarının ve tarımsal verimliliği artıracak diğer yatırımların değerini net bir şekilde görüyoruz. Dünya Bankası’nın verilerine göre, tarım sektörü yoksulların gelirlerinin artmasında diğer sektörlere oranla 4 kat daha etkin bir rol üstleniyor.
Aynı verilere göre, kişi başına gelirin 400-1.800 dolar arasında değiştiği ülkelerde, iş gücünün yüzde 40’ı tarım sektöründe çalışıyor. Tüm dünya ekonomilerinin yapıtaşı konumundaki tarım sektöründe global ölçekte bir değer ve verimlilik artışı sağlanması için sektörün bir sıçrama yapması, kalkınma hamlesini hızlandırması gerekiyor. Mobil iletişim teknolojilerinin ise bu ivmeyi yaratmak adına sunabileceği çok önemli avantajlar bulunuyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?