25 şirketin AR-GE planı

Türkiye'nin önde gelen 25 şirketinin yeni dönem AR-GE planları...

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
25 şirketin AR-GE planı
Konuşan çay makinesi, karbondioksit salımını azaltacak ürünler, katlanan stant mikseri ve yeni nesil şebekeler... Bunlar son dönemde Türk şirketlerinin AR-GE projeleri sonucunda ortaya çıkmış inovatif ürünler. Yine de Türkiye'de halen AR-GE'ye ayrılan bütçe, dünya ortalamasının oldukça gerisinde. ABD, her yıl Türkiye ekonomisinin yarısı kadar AR-GE harcaması yapıyor. Güney Kore, Türkiye'nin 7 katı AR-GE yatırımı gerçekleştiriyor. Türkiye'de ise 2011 yılında 6,8 milyar dolar AR-GE harcaması yapılmış durumda. Yine de son dönemde şirketler AR-GE ataklarıyla dikkat çekiyor. Keskinoğlu 2012'de 600, Avea 200, Korkmaz 94, Eczacıbaşı Yapı Grubu 72 AR-GE projesi üzerinde çalıştı. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin 2013 ajandasında da yine AR-GE yatırımları var... Bu planı tetikleyen ise yenilikçi ve inovatif ürün geliştirme isteği... İşte Türkiye'nin önde gelen 25 şirketinin yeni dönem AR-GE planları...

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
İLKLERİ YARATANLAR
Vestel, 2012’de Türkiye’deki 130 AR-GE merkezi arasında beyaz eşya AR-GE merkeziyle patent kategorisinde birinci oldu. Vestel’in 2013 AR-GE planlarını Vestel Şirketler Grubu Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Ergün Güler şöyle anlatıyor:

“Elektronikte LCD modül üretimi için yeni hatlarımızı devreye alıyoruz ve süper ince kenarlı TVlerin üretimine yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ayrıca Türkiye akıllı telefon pazarında, yerli tasarımla yerli üretim gerçekleştiren ilk marka olmayı hedefliyoruz.”

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu ise 2012 yılında 72 AR-GE projesi üzerinde çalıştı. Bu projelerin 25’i tamamlandı, 47’si üzerinde çalışılmaya devam ediliyor. Tamamlanan projelerin 20’si ürüne dönüşerek satış hattmdaki yerini aldı. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç, 2013 AR-GE planlarını şöyle aktarıyor: “70 proje üzerinde çalışıyoruz. Odaklandığımız alanlar ise konfor ve ergonomi, hijyen ve sağlık, fonksiyonel yüzeyler ve sürdürülebilirlik... ”~

TÜBİTAK DESTEKLİYOR
Türkiye’nin kimya devi Petkim, 2012 yılında 11 büyük AR-GE projesi üzerinde çalıştı. Bu projelerden 3 tanesi tamamlandı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, “Etilen oksit / etilen glikol fabrikamızın yan ürünü olan karbondioksit ve etilen oksitten polietilen karbonat (PEC) sentezi projemizde AR-GE aşamasının birinci bölümü tamamlandı. Yan ürünümüzü değerlendirecek ve karbondioksit salımını azaltacak bir ürün geliştirdik. Bu ürünle ilgili olarak patent başvuruları yaptık. İkinci aşamada PEC üretimi için daha
verimli bir katalizör geliştirmeye çalışıyoruz.

Bir projemizin de uygulamaya konması için yatırım aşaması devam ediyor” diyor. 2013’te geçen yıldan devam edenlerle birlikte toplam 20 adet AR-GE projesi üzerinde çalışıldığını belirten Korkut, “Petkim AR-GE ve Teknoloji Müdürlüğümüz polimer, proses modelleme, katalizör ve enerji konularında TÜBİTAK ve üniversitelerle ortak çalışmalar yürütüyor.” diye devam ediyor.

AÇIK İNOVASYONLA İLERLİYOR
Türkiye’nin bir diğer yenilikçi şirketi Avea, son üç yılda numara taşınabilirliği, futbol kulüpleriyle gelir paylaşım ortaklığı, yeni nesil şebeke mimarileri, geniş bant teknolojileri gibi projelerin yer aldığı toplam 200’ün üzerinde projeyi tamamladı. 2012 yılındaysa bu sayı yaklaşık 100 olarak gerçekleşti.

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, “2010 Mayıs ayından bu yana AR-GE yatırım tutarımız 80 milyon TL’ye ulaştı. AR-GE çalışmalarının daha akademik ve girişimcilik tabanlı olanlarını AveaLabs bünyesinde takip ediyoruz” diyor.

AveaLabs yapısı altında İnovasyon Merkezi’nin yanı sıra AveaLabs Müşteri Deneyim Merkezi ile AveaLabs Kuluçka Merkezi de bulunuyor. Kuluçka merkezindeki şirketler 9 proje üzerinde çalışıyor. Şahin, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile 2012 Nisan ayında önemli bir AR-GE işbirliğine imza atarak ortak inovatif projeler üzerinde çalışmaya başladıklarını söylüyor. Şahin, “O günden bu yana 10 fikir, 2 ürün geliştirildi” diye devam ediyor.

BÖLGENİN AR-GE LİDERİ
Sanofi Grubu, Lüleburgaz üretim tesisleriyle AR-GE, üretim ve ihracat alanlarında önemli bir merkez konumunda. Türkiye’nin en büyük üretim ve AR-GE merkezlerinden biri olan tesis, 350 bin metrekare alana ve 450 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip. 2012 yılında 245 milyon kutu üretim rakamına ulaşan tesiste, Sanofi Grubu’nun Türkiye’de piyasaya sunduğu ürünlerin yüzde 70’i lokal olarak üretiliyor. ~
Sanofi Türkiye, Türkiye’de ilaç sektöründeki toplam AR-GE yatırımlarının yaklaşık yüzde 25’ini tek başına gerçekleştiriyor.  Sanofi’nin Ege Üniversitesi İnovasyon İşbirliği kapsamında bu yıl 6 AR-GE projesi Sanofi Global araştırmacıları tarafından değerlendirilmek üzere yurtdışına gönderildi. Lüleburgaz AR-GE Merkezi’nde 2009’dan beri Türkiye ve Avrupa pazarına verilmek üzere osteoporoz, diyabet, hipertansiyon, şizofreni, migren, astım, obezite ve HIV gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılan 14 molekülle toplam 32 dozaj formunun geliştirme çalışmaları tamamlandı ve pazara sunuldu. Lüleburgaz üretim tesislerinde gelecek 3 yılda, her yıl ortalama 15 molekül / 35 dozaj formunun Türkiye ve Avrupa pazarına verilmesi planlanıyor.

KÜÇÜK EV ALETLERİNDE AR-GE
Son 20 yılda küçük ev aletleri sektöründe yerli üreticiler markalaşma adına çok önemli adımlar attı. Üretim gücünün azalmasına rağmen, küçük ev aletlerindeki tasarım anlayışı ve inovatif yaklaşımlar beraberinde markalaşmayı getirdi. Örneğin Korkmaz, yenilikçi ürünleriyle adından söz ettirmeye başladı. Korkmaz Sarıgazi Fabrika Müdürü Levent Dayan, 2012 yılında 94 proje çalışması yaptıklarını söylüyor. “Bunların 26 tanesi ticari hale getirildi, bu 26 projenin de 6 adedi elektrikli, 20 adedi ocak üstü pişirme grubu oldu” diye konuşuyor. Dayan, 2013’te 16’sı 2012’den devreden 47 proje yürüttüklerini belirtiyor.

Arzum ise 2012 yılında toplam 6 AR-GE projesi üzerinde çalıştı. Arzum İhracat Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Alp Somyürek, bunların 3 tanesinin ürün olarak hayata geçtiğini, diğer projelerin devam ettiğini belirtiyor. Somyürek, 2013 planlarını şöyle aktarıyor: “Şu anda 5 AR-GE projesi üzerinde çalışıyoruz. En az bir o kadar da proje adayı olarak değerlendirdiğimiz fikir var.”

Homend Ürün Geliştirme Direktörü Mehtap Yıldız ise 2013’te 4 proje üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Yıldız, “Türkiye’nin ilk konuşan ütüsü, ilk katlanan stant mikser, ilk altüst porselen çay makinesi ve yine bir ilk olan patent alım sürecindeki gizli ürünümüzü hazırlıyoruz” diyor.

5 ŞİRKETİN GÜNDEMİ
Pfizer Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Yunanistan Klinik Araştırmalar Bölge Direktörü Dr. Gökhan Duman, Türkiye’de merkezi sinir sisteminden enfeksiyon hastalıklarına, kardiyolojiden onkolojiye, ürolojiden oftalmolojiye kadar birçok önemli alanda AR-GE projeleri gerçekleştirdiklerini belirtiyor.

Danone AR-GE Müdürü Gülriz Pocar, 2012’de 35 projeyi hayata geçirdiklerini söylerken 2013’te 40 proje üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Pocar, “Yeni projelerin çoğunluğu yeni ürün ve paket geliştirme, var olan ürünleri iyileştirme ve tasarruf projelerinden oluşuyor” diyor.

Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, 2013’te 750 AR-GE projesi üzerinde çalışmayı planladıklarını söylerken bunların verimlilik, iyileştirme ve yeni ürün geliştirme konularında olduğunu belirtiyor.~
Netaş Bilişim Teknolojileri Geliştirme Lideri Öner Tekin, bu yıl 40’ıncı yaşını kutlayan Netaş AR-GE biriminin, telekom, kamu, savunma ve kurumsal müşteriler için geliştirdiği çözümlerle yeni nesil teknolojiler alanında yatırımlarını sürdürdüğüne dikkat çekiyor. Mobilya aksesuarları sektörünün açık ara lideri Samet’in ÜR-GE müdürü Oğuz Elçi, 2013’te 7 proje üzerinde çalıştıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Türkiye’nin en geniş AR-GE kadrolarından birine ve AR-GE merkezi belgesine sahibiz.

Gelecek dönemde kuluçka projelerine ağırlık vereceğiz.” Akbank, 2012’de “Direkt Mobil” uygulaması gibi pek çok yeniliği hayata geçirdi. Böylelikle müşterileri birçok bankacılık işlemini mobil ortamlardan kolayca yapabilir hale geldi. Akbank Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Güney, 2013 gündemlerini ise şöyle anlatıyor: “Mobil teknolojiler ve şube teknolojileri üzerinde projeler geliştiriyoruz.

AR-GE’DE HEDEFLER
Her şirketin AR-GE çalışmalarından beklentisi ve hedefi farklı. Örneğin İmaş Makine Genel Müdürü Tuncay Lamcı, “2013’te AR-GE çalışmaları ve sistem tasarımlarında üç önemli başlığa odaklandık. Enerji verimliliği, sistem etkinliği ve uzun ömürlülük” diye konuşuyor.

Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, AR-GE çalışmaları ve özgün tasarımla şirketi geleceğe hazırlamak istediklerini söylüyor. Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalın ise ürün gamlarına yeni, çevreci ve rekabetçi ürünler katarak pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

Logo Yazılım CEO’su Buğra Koyuncu, “Mobil uygulamalar, entegrasyon ve bulut bilişim konularında AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Windows tabanlı ürünler ve Java tabanlı çözümler tasarlıyoruz” diye konuşuyor. DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı, lojistik sektöründe iyileştirme ihtiyacı olan alanları saptayarak, bu alanlarda geliştirdikleri fikirleri test ettiklerini, Proline CEO’su Mehmet Doğanyiğit ise geliştirdikleri yenilikçi ürünlerle ülkenin rekabet güçlerini artırmayı hedeflediklerini söylüyor. E Data AR-GE Müdürü Mustafa Yüksel, kendilerineTürkiye’deki ödeme altyapısını yeniden yapılandırma ve bir mali devrimi gerçekleştirme fırsatının sunulduğunu belirtiyor. Medianova CEO’su Serkan Sevim ise 2013’te odaklarında büyük veri, streaming ve bulut bilişim olduğunu söylüyor. Pozitron Kurucu CEO’su Fatih İşbecer, başta güvenlik olmak üzere çeşitli alanlarda AR-GE projelerini sürdürüp dünyada öncü projelere imza atmayı hedefliyor. Pierre Cardin Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu da dünyada ilkleri gerçekleştirme hedefini dile getiriyor.

ALİ KUDAY 3M TÜRKİYE TEKNİK BÖLÜMLERİ DİREKTÖRÜ
"AR-GE ÇALIŞMALARIMIZI MEGA TRENDLER BELİRLER"
CİRONUN YÜZDE 30’U YENİ ÜRÜNLERDEN

3M'nin global AR-GE yapısı, pazardan gelen taleplerin çalışanlar tarafından üretilen bilgi ile entegre edilmesi modeli üzerinden çalışır. Fikirlerin sınırlandırmaması için yılda kaç yeni ürün üretildiğini, kaç fikir üretildiğini veya ne kadar çözüm geliştirildiğini kayıt altına almayız. 3M olarak yenilikçiliğimizin çok net bir matematiksel karşılığı vardır. Satışımız içindeki yeni ürün yüzdesi... Her sene satışlarımızın yüzde 30'unu 5 yıl içinde geliştirilen ürünlerden sağlama hedefimiz bulunuyor.~
TÜRKİYE’DE ODAĞIMIZ
3M'nin AR-GE çalışmalarını coğrafya gözetmeksizin global mega trendler belirler. Bu yönelimlere uygun geliştirilen projeler, ürünler ve çözümler, lokal detayda mutlaka karşılığını bulur. Japonya'da ki AR-GE yaklaşımımız doğal olarak Ortadoğu'dakinden farklı olmak zorunda. 3M Türkiye'deki AR-GE organizasyonumuz, Türkiye gerçekleri ile paralel bir şekilde tüketici, otomotiv, beyaz eşya, sağlık, telekomünikasyon gibi alanlarda odaklanmış durumda.
AR-GE PLANLARI
Şu andaki 3M global ile AR-GE'yi entegre etmek yönünde çalışıyoruz. Bu noktada planladığımız yeni yatırımlarımızdan ve bunun iki ayağından bahsedebiliriz. İlk kısım yeni yılda faaliyete geçecek olan Super Hub tesisimizin yatırımına bağlı bir şekilde çekirdek AR-GE yapımızın güçlendirilmesi. Çorlu ve mevcut Çerkezköy tesislerimize yapmakta olduğumuz yatırımlar sayesinde artık üretilen ürünlerin tasarım ve geliştirme süreçlerinde Türkiye gerçeklerine göre daha operasyonel olmaya başladık. Planımızın ikinci ayağı ise direkt pazardaki uygulamaların geliştirilmesine yönelik yatırımlarımızın devam etmesi.

GÖKHAN ÖĞÜT VODAFONE TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKAN YARDIMCISI
OKSİJEN AR-GE'YLE 400 PROJE
TEKNOLOJİ ÜSSÜMÜZ

AR-GE çalışmalarımızı 2000 yılında kurulan Oksijen AR-GE çatısı altında yapıyoruz. Oksijen AR-GE, yılda ortalama 400 proje geliştiriyor, Türkiye'den yurtdışına teknoloji ihraç ediyor. Oksijen ARGE, bugün Vodafone Grubu'nun 30'u aşkın ülkedeki 400 milyonu aşkın abonesi için teknoloji üreten bir teknoloji üssü. Burada yüzlerce ürün ve çözüm için yıllık ortalama 4 milyon satır kod yazılıyor.
İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Oksijen AR-GE, kurulduğu günden bu yana Vodafone Grubu'nun Küresel İnovasyon Merkezi seçilmek için durmaksızın çalıştı, birçok ilki gerçekleştirdi. Bu yıl içinde Vodafone Türkiye olarak, Huawei ile birlikte Oksijen mühendislerinin de yer aldığı “Joint Business Innovation Team-Teknoloji ve İnovasyon için Girişim Takımı"nı (JBIT) kurduk. Oksijen AR-GE, kısa bir süre önce Vodafone Grubu'nun Silikon Vadisi'ndeki kuluçka merkezi Vodafone xone ile karşılıklı teknoloji ve know-how transferi için işbirliğine gitti. Bu işbirliği altında yıllık gerçekleştirdiğimiz 400 projenin üzerine çıkmayı hedefliyoruz.

ORBERT KLEIN BSH CEO'SU
'HER GUN 3 PATENTLİ BULUŞ”
CİRONUN YÜZDE 3’Ü AR-GE’YE

Her gün 3 patentli buluşa imza atan BSH Grubu için inovasyon, teknolojiyi yaratma sürecinin vazgeçilmez bir parçası. Yıllık araştırma ve geliştirme harcamalarına ciromuzun yüzde 3'ü oranında yatırım yapıyoruz. 2010 yılında araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız tutar yaklaşık 280 milyon Euro'ydu.~
DOĞAYA SAYGI
Enerji verimliliği yüksek, kolay ve hızlı kullanılabilir, yüksek güvenilirlikte ve kaliteli ürün geliştirmek AR-GE departmanımızın en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. BSH, tüm süreçlerinde doğaya saygıyı temel kabul etmiştir. Bu sebeple ürün geliştirme ve üretim süreçlerinde doğal kaynak tüketimini en düşük seviyeye indirmek amacıyla AR-GE ve inovasyon çalışmalarını aralıksız şekilde sürdürüyoruz. AR-GE departmanımızın önceliği düşük enerji tüketimine katkı sağlayacak inovatif ürünler geliştirmek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz