Düğmelerin interneti

2.01.2017 16:46:140
Paylaş Tweet Paylaş
Düğmelerin interneti
Düğmelere basmaya alışkınız. Düğmeye basınca kapının zili çalar, televizyon açılır, çaycı gelir. Kimi zaman korunaklıdır bu düğmeler, camı kırmak gerekir. Sonrasında yangın alarmı çalmaya başlar. Acil durum hali devreye girer. Kimi zaman anahtar adını alır düğme; basarsınız lamba yanar, panjur açılır. Bazen tuştur adı; play tuşuyla şarkı çalmaya başlar. Kimi zaman şalterdir ismi; sistemleri başlatır, durdurur. Bazen “vaviyen” diye adlandırılır; koridorun ucunda basınca ışık yanar, diğer uçta basınca kapanır. Düğmeler bir araya gelir uzaktan kumanda olur, klavyeye dönüşür; makinelerin, aletlerin üzerine konuşlanır. Hayatın arayüzüdür düğmeler… Kullanması kolaydır. Peki bu düğmeler internetle buluşunca neler olur? Nesnelerin internetinin yaygınlaşmasını ve fijital dönüşümü tetikleyecek önemli gelişmelerden biri düğmelerin interneti… Bu sefer düğmenin ucunda bir kablo yerine internet var. Gelin 10 maddede düğmelerin internetini keşfedelim. #Sipariş: Bu başlığın en ünlü oyuncusu “Amazon Dash”… Örneğin, çamaşır makinesinin üzerine taktığınız “Dash”e basıyorsunuz, deterjan kapınıza geliyor. Amazon onlarca markayla çalışıyor. Her marka için geliştirilen “dash” görsel olarak o şirkete özel tasarlanıyor. Müşteri ismi, adres, marka, adet, fiyat, ödeme şekli, teslimat şekli… Her şey tanımlı. Bastığınız anda internet devreye giriyor, sipariş tamamlanıyor.
#Hatırlamak: Bu sefer düğmemizin ismi Droplet… Küçücük, portatif, içinde ufak bir ışık var. Yanıp sönerek size bir şeyler hatırlatıyor. İlaç kutusunun üzerine yapıştırılınca ilacın zamanını hatırlatıyor. Akvaryumun üzerindeyse yem verme zamanını… İşlem gerçekleşip düğmeye tekrar basınca ışık sönüyor. Ta ki tekrar zamanı gelinceye kadar… #AkıllıNesneler: En popüler düğmelerden birinin ismi Flic. Yine küçük… Farklı farklı renklerde… Üzerine yapıştığı nesneyi akıllandırıyor. Koltuğa yapıştırdığınız sarı düğmeye basınca Spotify’dan günün listesi çalmaya başlıyor mesela, kapıya yapıştırdığınız yeşil düğmeyse evdeki bütün lambaları kapatıyor. Kullanım senaryoları hayallerinizle sınırlı.
#Güvenlik: En bilinen uygulamalardan biri “Panic Button”. Düğme Vodafone uygulamasındaki gibi sanal da olabilir, kıyafetinize yerleştirdiğiniz gerçek bir düğme de. Düğmeye basınca koordinatlarınız önceden tanımladığınız kişilere ulaşıyor.
#ÇağırGelsin: “bt.tn” diğer örneklerin tersine devasa bir düğme. Görsel olarak popüler yarışma programlarında jürinin kullandığı düğmeleri andırıyor. Çoğu zaman resepsiyona yerleştiriliyor. Kimi kurgularda taksi çağırılıyor, kimi zaman kurye şirketi…
#Bulmak: Bu seferki düğmemizin adı “Tile”. Aradığınızı bulmanıza yardımcı oluyor. Portatif ve takılabilen bir düğmecikten bahsediyoruz. Cüzdanınıza, anahtarınıza, çantanıza, telefonunuza takıyorsunuz. Mesaj gönderince size koordinat bilgileri geliyor, yakınınızdaysa ses çıkarıyor.
#GizliDüğme: Basılmayan düğme olur mu? “Knocki” ezber bozan bir fikirle gelmiş. Bu düğmeyi herhangi bir yüzeye yapıştırıyorsunuz. Duvarın arkasına, masanın altına ya da kapının üzerine. Yaptığınız tanımlamaya göre yüzey dile geliyor. Bu sayede kapıya belli bir ritim ile vurarak açılmasını, sabah uyanınca yatağın kenarına tak tak diye vurarak kahve makinesinin çalışmasını sağlayabiliyorsunuz.
#YolArkadaşı: Araba, motosiklet ya da bisiklet kullanıyorsunuz. Yoldan gözünüzü ayırmadan, dikkatiniz dağılmadan birkaç işlem yapmanız gerekiyor. Düğmeler yine yardımınızda. Flic kurgularından biri de bu… Düğmeye basıyorsunuz navigasyon sistemi devreye giriyor.
#Sessizlik: Muzo henüz geliştirme sürecinde olan ürünlerden… Bu bir sessizlik düğmesi. Düğmeye bastığınız anda etrafınızda bir ses kalkanı yaratılıyor. Diyelim bir lokantadasınız. Gürültülü bir ortam… Muzo’ya basıyorsunuz. Ses duvarınız oluşuyor. Gürültü masanıza gelmiyor. Sizin konuştuklarınız da dışarıya çıkmıyor.
#Haberleşme: Bu seferki ihtiyaç rutin mesajlaşma… Çocuğunuz okuldan eve geldi, düğmeye basıyor size haber geliyor. İçiniz rahat. Ya da eşiniz ofisten çıkarken basıyor düğmeye. Bir sevdiğiniz uçağı iner inmez düğmeye basarak haber veriyor size. Yukarıda ismi geçen çoğu ürün bu kurgulara açık. “YO” uygulaması da türün ilk örneği olarak dikkat çekiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

X olmak

22 EYLÜL, 2023

ChatGPT4: Yeni bir dönem

11 MAYIS, 2023

Üretken yapay zeka

28 MART, 2023

5G'li hayat

14 EKİM, 2022

Hücredeki mucize

27 OCAK, 2022

Gençlik 2.0

29 KASIM, 2021

Türkiye ve inovasyon

14 MART, 2021

Yeni Bir Üniversite Hayali

20 ARALIK, 2020

Yorum Yaz