Fijital dünya

5.09.2016 11:51:370
Paylaş Tweet Paylaş
Fijital dünya
Maçlar arasında dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Twitter, Euro16 için çok özel bir proje geliştirdi. Gün boyunca en çok hangi takım için tweet atılırsa o gece Eyfel Kulesi o ülkenin renklerine bürünüyor. Bir başka deyişle dijital dünyadan gelen “emir”, fiziksel dünyayı değiştiriyor. Fizikselle dijital birleşiyor, “fijitalleşiyor”. Dijital dönüşüm en az 20 yıldır gündemde. Tüm çaba, iş dünyasının klasik iş modellerini internet dünyasıyla birleştirebilmek içindi. Bugün ise sanal dünyamız çok daha güçlü, kapsamlı… Artık denge diğer yöne kayıyor. Gündelik hayattaki sıradan işleri internete taşımak yerine, sanal dünyanın sıradan detayları fiziksel dünyaya geçiyor. Fijital kelimesi gittikçe popülerleşiyor. Üzerinde dijital izler taşıyan bir fiziksel deneyimden bahsediyoruz. Gelin “fijital dünya”yı tetikleyen 10 başlığa birlikte bakalım:
#YeniKumanda: Düşünün atılan tweetlere göre Eyfel Kulesi’nin rengi bile değişebiliyor artık. Akıllı telefon “hayatın kumandası” adeta. Bu daha başlangıç… Şimdilik sadece projelerden, kampanyalardan bahsediyoruz. Emin olabilirsiniz çok yakında evdeki, sokaktaki çoğu ışık, renk, görüntü, ses, koku, müzik dijital dünyamızdaki olup bitenlere göre otomatik değişecek.
#FizikselLike: Beğenmek, takdir etmek, kendini bu yönde ifade edebilmek, insanın gerçek, gündelik, fiziksel dünyasında en zorlandığı konular arasında… Ancak iş dijitale gelince hepimiz bonkörüz. Yeni dönemin en önemli değerleri ve ♥. Çok yakında ve ♥ ikilisi fiziksel hayatımıza da girecek. Gerçeği fotoğrafa yansıtmadan da beğenmek mümkün olacak. #FijitalŞeyler: Makineler konuşuyor, hem de uzun yıllardır. Yakın bir gelecekte her şey dile gelebilecek: Bitkiler, çocuk bezleri, bisiklet, fırın, yüzük, defter, terlik, bardak, pantolon, toka, aklınıza ne gelirse… Fiziksel varlıklarına dijital bir can eklenecek, fijitalleşecekler. Kimisi sıfırdan bu amaçla tasarlanacak, çoğu farklı yöntemlerle devşirilecek. Halihazırda devam eden binlerce proje var. 2020’de 50 milyar nesnenin internete bağlanması bekleniyor.
#ArtıGerçekler: Devir bilgi devri. Dijitalleşmeye alıştıkça veriye açlığımız artıyor. TV’deki bir simanın kaç yaşında olduğunu merak ediyoruz mesela ya da yediğimiz yemeğin kalorisini, kaç adım attığımızı, karşıdaki binanın tarihçesini, hangi yoldan eve en kısa sürede ulaşacağımızı ve daha nice konuyu. Artırılmış gerçeklik bu yılın en popüler konularından biri.
#HerYerEkran: Hemen her elektronik aletin küçük de olsa bir ekranı var artık. Ekran dijitalleşmeyi beraberinde getiriyor. Yakın gelecekte mevcut ekranlar büyüyecek, pek çok yüzey ekran özellikleri taşımaya başlayacak. Duraklar, masalar, dolaplar, duvarlar, tabelalar… Ekran sayımız arttıkça fijitalleşmemiz de artacak.
#SüperAlgı: Görüntüyü bilgiye dönüştürmek beynimiz için sıradan bir işlem. Dijital dünyada ise bu yetkinliği tam anlamıyla kazanabilmek için hummalı bir çalışma var. Yüz tanıma ve imaj tanıma konusu için aklınıza gelen bütün büyük oyuncular çalışıyor. Çok daha interaktif bir gelecek bizi bekliyor.
#UzaktakiGöz: Ofisinize gittiniz, kumanda ekranına oturdunuz. Afganistan’daki madeninizi kazmaya başladınız. Yok, sanal bir oyundan bahsetmiyorum. Gerçekten de çok uzaklarda bir maden işletiyorsunuz, üstelik kazı için gerekli teçhizat da orada. 5G ve 4K teknolojileriyle, uzaklar yakın, sanal adımlar gerçek oluyor.
#Endüstri4.0: Endüstri 4.0 da bir anlamda üretimin “fijitalleşmesi”. Nesnelerin interneti, büyük veri, artırılmış gerçeklik ve robotlar bir araya gelince fabrika, üretim hatları, tezgâhlar ürünlerle “konuşabiliryor”, “anlaşabiliryor.”
#FijitalPara: Önemli bir dönüşüm de parada. Kredi kartları sayesinde parayı değmeden harcamaya iyice alıştık zaten. Ancak yeni sistemler de kapıda. Bitcoin mesela fijitalleşmeye çok güzel bir örnek... Puanlar, paracıklar ve niceleri gündelik hayatımızı değiştiriyor.
#ÜçüncüBoyut: Üç boyutlu yazıcılar, tarayıcılar da iki evren arasında bir sınır kapısı gibi… Fizikselden dijitale, dijitalden fiziksele geçerken “boyut değiştirmek”, şekle girmek artık çok daha kolay.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

X olmak

22 EYLÜL, 2023

ChatGPT4: Yeni bir dönem

11 MAYIS, 2023

Üretken yapay zeka

28 MART, 2023

5G'li hayat

14 EKİM, 2022

Hücredeki mucize

27 OCAK, 2022

Gençlik 2.0

29 KASIM, 2021

Türkiye ve inovasyon

14 MART, 2021

Yeni Bir Üniversite Hayali

20 ARALIK, 2020

Yorum Yaz