Gelecek burada SXSW17 izlenimlerim

22.05.2017 16:51:420
Paylaş Tweet Paylaş
Gelecek burada SXSW17 izlenimlerim
Dünyanın en önemli yaratıcılık festivallerinden biri olarak kabul edilen South by Southwest, kısa adıyla SXSW 30’uncu kez merhaba dedi. Mekân her zaman olduğu gibi Austin, Texas… Geleceğin ön gösterimi olarak kabul edilen festivalde bugüne kadar Foursquare dahil olmak üzere bir sürü dev şirket lanse edildi. Twitter, Airbnb ve niceleri popülerliklerini burada yaptıkları etkinliklerle sağladı. Festival kapsamında üç paralel kulvar bulunuyor: Müzik, film ve interaktif. Bu yıl interaktif kulvarının altında binden fazla sunum yapıldı. Doğal olarak bu sunumlardan en fazla 30’una girebiliyorsunuz. O da şanslıysanız… Çünkü her sunumun önünde uçsuz bucaksız sıralar uzanıyor. İnteraktif başlığı altında çok farklı alan bulunuyor: Teknoloji, dijital, tasarım, biyoloji, kimya, tıp, siyaset, pazarlama aklıma ilk gelenler. Katıldığım seanslardan bazılarını sizlerle birkaç satırla paylaşmak istedim. Başlıklarla ilgili uzun yorumlarıma da ulaşmak isterseniz blog sayfam ezberbozar.com’a göz atabilirsiniz.
#YapayZeka: Yılın kuşkusuz en popüler teması… Teknolojiyi kullanırken yeni ara yüzümüzün anadilimiz olması heyecanlı bir konu… Yapay zekâ devrimi sonrasında hayatımızın, ofislerimizin, pazarlamanın, sağlığın, mesleklerin, işsizliğin, eğlencenin, internetin nasıl değişeceği onlarca ayrı seansta tartışıldı. #GerçekZeka: Beyin üzerine de bolca oturum vardı. En renklilerinden biri “HI + AI, Zekanın geleceği üzerine” başlığını taşıyordu. AI yapay zekâ (Artificial Intelligence) için kullanılan yaygın bir kısaltma. HI ise insan zekâsı (Human Intelligence) için kullanılıyor. Burada işin rengi biraz farklı. Sıradan bir insan zekasından bahsetmiyoruz çünkü. HI ile yedeklenebilen, internete bağlanabilen, güçlendirilebilen bir insan zekâsı söz konusu…
#VR&AR: Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik... Bu ikili şehrin her noktasına damgasını vurmuştu. Hemen her reyonda şirketler ürünlerini sergiliyor, katılımcıların bizzat denemesine ortam sağlıyorlardı. Denedikçe bundan sonra oyun dünyasının da eğlence dünyasının da eskisi gibi olamayacağını hissediyorsunuz. Seanslarda ise VR&AR tasarımı, yeni deneyimler, sektörel uygulamalar dikkat çekiyordu.
#GerçekGerçeklik: Bunca sanal gerçeklik seansı varken enteresan bir çelişki de ortadaydı: Bir şeyin gerçek olduğunu nasıl anlarız? Bir tarafta gerçek olmayan içeriklerle mücadele, bir tarafta gerçek kimliğin ispatı, bir diğer yanda ise gerçeğin değiştirilememesi temaları konuşuluyordu. Donald Trump’ın twitter kimliği bile @ realDonaldTrump! Dijital kimlik savaşları yıl boyunca sıkça gündemimize gireceğe benziyor. #Blockchain: Bugüne kadar daha çok Bitcoin’le anılan Blockchain kabuklarını kırmaya hazırlanıyor. Daha önce de değindiğimiz konu SXSW’de de sahnelerdeydi. Finans sektörü dışında kullanım alanları bolca tartışıldı. Korumamız gereken kimliğimiz de olabilir, belgelerimiz, geçmişimiz, mesleğimiz, sağlık durumumuz, varlıklarımız, ürettiklerimiz de… Blockchain dünyası fırsatlarla dolu.
#Sağlık: Sağlığın geleceği üzerine yüze yakın oturum vardı. Kanserle mücadele ana temalardan biriydi. Örneğin, eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “Şimdinin Aciliyeti” başlığıyla kansere yönelik bir girişimini ilk defa burada duyurdu. Diğer popüler başlıklar şöyleydi: Körlüğü ortadan kaldırabilir miyiz? Marijuana tıbbi açıdan serbest kalınca bizleri nasıl bir düzen bekliyor? Kişisel DNA çağında neler olacak? #Nesnelerinİnterneti: Nesnelerin interneti de popülerliğini koruyordu. Akıllı şehirlerden sürücüsüz otomobillere kadar pek çok başlık tartışıldı. En renkli seanslardan biri tasarım ve nesnelerin internetini bir araya getiren oturumdu. Bizzat bu alanda çalışan şirketler özeleştiri yaparak neden hala kitlelere ulaşamadıklarını tartıştı.
#İnsanOdaklıTasarım: Hepimiz hemfikiriz: Nesnelerin interneti, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve daha nice teknoloji dünyayı değiştirecek. Ancak teknolojinin hazır olması değişimi sağlayamıyor. İnsan odaklı tasarım burada kilit role sahip… Müşterinin hangi derdine nasıl derman olabilirim, ona nasıl ilham verebilirim sorularının cevaplarını vermediğiniz sürece nesneler konuşmuş, konuşmamış kimsenin umurunda değil. Başarının sırrı teknolojiyle empatiyi, ihtiyaçlarla iş modelini bir araya getirmekte gizli. #Biyokimya: Pek çok renkli seans vardı. Böcek kullanmadan üretilen ipekten, proteinin geleceğine kadar bolca başlık yer aldı.
#GelecekveTrendler: Her türlü başlığın geleceği masaya yatırıldı. Bir taraftan da bolca trend raporu sunuldu. Sonuç net: Hemen her alanda sıra dışı gelişmeler yaşanıyor. Hazırlıklı olmak şart…

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

X olmak

22 EYLÜL, 2023

ChatGPT4: Yeni bir dönem

11 MAYIS, 2023

Üretken yapay zeka

28 MART, 2023

5G'li hayat

14 EKİM, 2022

Hücredeki mucize

27 OCAK, 2022

Gençlik 2.0

29 KASIM, 2021

Türkiye ve inovasyon

14 MART, 2021

Yeni Bir Üniversite Hayali

20 ARALIK, 2020

Yorum Yaz