Yöneticiler için nesnelerin interneti rehberi

5.12.2016 14:00:390
Paylaş Tweet Paylaş
Yöneticiler için nesnelerin interneti rehberi
E+0lektriğin ilk yaygın kullanımı aydınlatma amaçlıydı. Her büyük icat, yenilerini tetikler. Elektrik hiç kuşkusuz dünyayı değiştiren büyük icatlardan. Zamanla dönüştü, nesnelerin içine girdi, dokunduğu her şeyi dönüştürdü. Tel dolap buzdolabı oldu, kömürlü ütü kömürden, isten kurtuldu. Üretim, ticaret, yönetim, şehir hayatı tümden değişti. Bugün elektrikli arabalardan bahsediyoruz. Dönüşüm 100 yılı aşkın süredir devam ediyor. İnternetin gelişimi de elektriğinkini andırıyor. Ve evet, internet de dünyayı değiştiren büyük icatlardan. Tanışıklığımız bilgisayarlarla başlamıştı. Derken telefonlarımızın içine girdi internet, akıl kattı. Sonra tabletlere, televizyonlara, komşu cihazlara sıçradı. Çok yakında hiç tahmin etmediğiniz nesneler dahi internetlenecek. 2020 yılında 50 milyardan fazla nesne internet sayesinde iletişim kurabilir hale gelecek. Gelin 10 maddede yönetici gözüyle nesnelerin internetine bakalım.
1 Nesnelerinİnterneti: Sensörlerin ucuzlaması, arayüzlerin basitleşmesi, ekranların yaygınlaşmasıyla beraber sıradan nesnelerin bile “algısı” oluyor, “sosyalleşiyor”. Sadece tasarruf etmek, kontrol etmek, uzaktan yönetmek gibi nedenlerle değil keyif için, rahatlık için nesnelerle iletişime geçmeye başlayacağız.
2 GiyilebilirTeknolojiler: Önce telefonumuz akıllandı. Sonra saatimiz, derken gözlüğümüz… Bileğimizdeki bantlarla attığımız adımı, uyku kalitemizi,  kaç kalori harcadığımızı takip edebiliyoruz artık. Gelişmeler devam edecek. Teknoloji giyilecek, yıkanabilecek, takılabilecek, örtülebilecek, bağlanabilecek, taşınabilecek. Sağlık, eğlence, alışveriş, spor, seyahat, tekstil ve daha nice sektör etkilenecek.
3 AkıllıEv: Güvenlik, enerji yönetimi, rahatlık ve eğlence… Evinizi kolayca yönetebildiğiniz akıllı ev çözümlerinde bu 4 başlık dikkat çekiyor. Eşyaların diğer eşyalarla, hane halkıyla, sistemlerle konuştuğu bu kurgularda daha yoldayken fırını yakmak, termostatı ayarlamak, ortamı hazırlamak mümkün.
4 Endüstri4.0: Sanayi dünyası yeniden şekilleniyor. Makinelerin, üretim bantlarının, hammaddenin, yedek parçanın, sistemlerin ve hatta nihai ürünün konuşmasıyla birlikte üretimin her adımı değişiyor. Maliyetlerin düştüğü, kalitenin ve üretim hacminin arttığı daha verimli, daha üretken bir dönem başlıyor.
5 AkıllıŞehirler: Enerji, sağlık, güvenlik, ulaşım, eğitim, su, kanalizasyon ve daha nice alanda şehirler akıllanıyor. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında yoktan var edilen, sıfırdan inşa edilen “akıllı şehirler” yükselmeye başladı. Mevcut şehirler de hummalı bir dönüşüm içinde.
6 AkıllıUlaşım: Gündemin popüler konularından biri sürücüsüz otonom arabalar. Ancak akıllı ulaşım diyerek sadece araçlardan değil yollar, köprüler, trafik işaretlerinden de bahsediyoruz… Akıllı ulaşım diğer endüstrileri de dönüştürüyor. Misal, bir şehre dolu gidip boş dönen kamyon sayısı azalıyor. Lojistik değişiyor ya da sıkça şerit değiştiren, hız sınırına ve trafik kurallarına uymayan sürücülerin sigorta poliçeleri pahalılaşıyor.
7 AkıllıTarım: Çoğumuzun emeklilik hayali tarımla uğraşmak. Şimdiden başlamaya ne dersiniz? Uzaktan tarım yapmak kolaylaşıyor. Doğayla, toprakla, ekinle, suyla etkileşime geçmek mümkün. Sadece uzaktan sulamayı başlatmaktan bahsetmiyoruz, bitki köklerine yerleştirilen sensörlerle nem oranından, gübrelenme zamanına, toplam ağırlıktan, ortam sıcaklığına kadar her türlü veriyi takip edebiliyorsunuz. Bitkilerle konuşmak için mutlaka tarım yapmanız gerekmiyor. Tatile gitmişken evdeki sardunyayla da uzaktan ilgilenebilmek güzel bir rahatlık.
8 Hayvanlar: Hayvancılıkta uzun yıllardan beri kullanılan sistemler internetle dönüşüyor. Hayvanların beslenmesinden, hareketsizliğinden tutun da damızlığına, üremesine kadar farklı konuları tek tek takip edebilmek mümkün. Ev hayvanları için de akıllı tasmalardan, besleme düzeneklerine, görüntülü iletişime kadar imkanlar söz konusu…
9 Düğmelerinİnterneti: Nesnelerin internetinin yaygınlaşmasını tetikleyecek en önemli gelişmelerden biri düğmelerin interneti. Düğmelere, anahtarlara basmaya alışkınız. Düğmeye basınca kapının zili çalar, lamba yanar, çaycı gelir. Bu sefer düğmenin uçunda bir kablo yerine internet var. Çok renkli uygulamalar söz konusu. En popüleri Amazon Dash… Misal, çamaşır makinesinin üzerine taktığınız “Dash”e basıyorsunuz, deterjan kapınıza geliyor.
10 Işığınİnterneti: Işıkla konuşmaya ne dersiniz? Carrefour ve Philips’in ortak projesinde ışıklandırma sistemi cep telefonunuzdaki bir uygulamayla etkileşime geçiyor. Sizi aradığınız reyona, ürüne, kampanyaya doğru yönlendiriyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

X olmak

22 EYLÜL, 2023

ChatGPT4: Yeni bir dönem

11 MAYIS, 2023

Üretken yapay zeka

28 MART, 2023

5G'li hayat

14 EKİM, 2022

Hücredeki mucize

27 OCAK, 2022

Gençlik 2.0

29 KASIM, 2021

Türkiye ve inovasyon

14 MART, 2021

Yeni Bir Üniversite Hayali

20 ARALIK, 2020

Yorum Yaz